Vad betyder ”börsen”?

Börsen är som en slags marknadsplats där du kan köpa andelar av börsnoterade företag. Företag väljer att notera sig på börsen för att få in pengar. Man kan säga att du låter företaget låna pengar från dig med hopp om att få ännu mer tillbaka.

Det finns massor av bolag i Sverige som är börsnoterade, vilket betyder att du kan investera i deras aktier. Förutom att köpa andelar i specifika företag kan du också spara i aktiefonder. Det senare alternativet kan vara bra för dig som inte är eller vill lägga för mycket tid på ditt investerande.

Börsen är bra för dig som vill spara pengar med lång tidshorisont, exempelvis pensionsspara.

Vad är skillnaden på aktier och aktiefonder?

I början svårt att veta skillnaden. Här kommer en enkel beskrivning för att du ska förstå.

Aktier

Att investera i aktier innebär att du köper andelar av specifika företag. Det innebär, enkelt förklarat, att du kommer tjäna pengar om det går bra för det specifika företaget men förlora pengar om det går dåligt. Man kan säga att risken är hög. Hög risk innebär att du kan tjäna mycket pengar men också att du kan förlora mycket. Om du inte riktigt vet vart du ska börja så finns det massor av tips på aktier på nätet.

Aktiefonder

Att spara i fonder innebär att du köper en produkt som i sin tur köper många olika aktier. På det sättet blir risken lägre. Det kan innebära att du tjänar mindre men för dig som vill spara enkelt, spara tid och ta lagom mycket risk så kan detta vara ett bra alternativ. En aktiefond kan vara antingen passiv eller aktiv.

  • Aktiv aktiefond innebär att en förvaltare väljer ut aktier åt dig.
  • En passiv aktiefond följer ett index. Ett index kan följa exempelvis de 100 största bolagen i Sverige eller de 500 största i USA.

Du kan även köpa guld och andra produkter på börsen

Historiskt sett så har ädelmetallen guld varit en bra investering. Problemet med att köpa guld och förvara hemma är att stöldrisken är hög. För att komma undan det problemet så kan du köpa olika produkter som ökar i värde som guld men bara finns i din depå på nätet. Det gör att du kan köpa och sälja enkelt utan att behöva tänka på förvaringen.

Förutom guld så finns det en rad andra liknande investeringar du kan göra. Nedan en lista på några investeringar som är möjliga att göra.

  • Silver
  • Koppar
  • Kryptovalutor (exempelvis Bitcoin)
  • Olja
  • Grön energiomställning

För att investera i produkter som dessa behöver du ofta göra ett kunskapstest på din banks webbsida. Det är bra för det är inte något för en nybörjare, men väldigt kul när du blivit mer insatt och vill öka risken i ditt investerande.

Lycka till på börsen!

Lämna en kommentar